۱۳ آذر ۱۳۹۵، ۲۰:۱۴

معاون آب منطقه‌ی گلستان:

رودخانه‌های اصلی گلستان با کاهش روان‌آب مواجه است

رودخانه‌های اصلی گلستان با کاهش روان‌آب مواجه است

گرگان- معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ی گلستان گفت: رودخانه‌های اصلی در گلستان با کاهش روان‌آب مواجه است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای گلستان، سید محسن حسینی در خصوص وضعیت بارش در استان گفت: منابع تجدید پذیر، آب هر منطقه و محدوده میزان آبی است که پس از بارش (با کسر تبخیر) در مجاری آبی و یا رودخانه‌ها جاری می‌شود و یا با فرورفتن در زمین در آبخوان‌ها تجمع پیدا می‌کند.

وی افزود: میزان پتانسیل آب تجدید پذیر استان به عواملی همچون میزان بارندگی در استان، ماه‌های دارای بارندگی، شدت و مدت هر بارش، نوع بارش اعم از برف یا باران، دما و باد غالب در زمان بارش و پس‌ازآن میزان تبخیر که خود نتیجه عوامل مختلفی مثل رطوبت هوا، تعداد روزهای آفتابی و شدت آفتاب جهت باد غالب و شدت و تداوم آن هست بستگی دارد.

 معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ی گلستان تصریح کرد: علاوه بر موارد فوق، میزان و نوع پوشش گیاهی، جهت، میزان و طول شیب ارتفاعات حوزه و پوشش گیاهی و جانوری در این زمینه مؤثر است، لذا در درجه اول برای مقایسه منابع آب بایستی به عوامل فوق‌الذکر در هرسال اشاره کرد؛ همچنین در کنار این موارد، میزان، زمان، نوع مصرف آب توسط انسان و تغییرات اقلیمی در این موضوع هم تأثیر دارد.

حسینی افزود: طبق آمار ثبت‌شده توسط ایستگاه‌های آب و هواشناسی که میزان باران و تبخیر، دما و رطوبت را اندازه‌گیری می‌کند میزان بارش در سال آبی ۹۴-۹۵ که از مهر ۹۴ آغاز و تا شهریور ۹۵ خاتمه می‌باید ۶۱۷ میلی‌متر بوده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل خود ۵۰ افزایش‌یافته است و نسبت به آمار درازمدت نیز ۲۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وی بابیان این‌که رواناب اندازه‌گیری شده در ایستگاه‌های شاخص رودخانه‌های اصلی گلستان بین ۲۶ تا ۸۲ درصد کاهش را نسبت به دوره بلندمدت نشان می‌دهد، گفت: ذخیره آبخوان‌های استان نیز حدود ۷۶ میلیون مترمکعب حدود ۶ درصد کاهش را نسبت به آمار دوره بلندمدت نشان می‌دهد؛ که مقدار کاهش در آبخوان‌های کم‌عمق حدود ۶۰ میلیون مترمکعب و آبخوان‌های عمیق حدود ۱۶ میلیون مترمکعب کاهش بوده است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری استان با اشاره به وضعیت آب‌های زیرزمینی در گلستان افزود: در استان گلستان درمجموع در طول سال به‌صورت متوسط حدود ۹ میلیارد مترمکعب بارش اتفاق می‌افتد که بیش از ۷۰ درصد آن تبخیر می‌شود و تنها کمتر از ۳۰ درصد ۲.۵ مترمکعب به‌عنوان منابع تجدید پذیر باقی می‌ماند که یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب آن به زمین نفوذ می‌کند.

وی تصریح کرد: آبی که به داخل زمین می‌رود پس از مدتی که به لایه‌های نفوذناپذیر می‌رسد، متوقف‌شده و سفره‌های آب زیرزمینی را ایجاد می‌کند و بهره‌برداری در استان به صورتی است که  از اواسط فروردین بهره‌برداری از آب زیرزمینی در بخش کشاورزی آغاز می‌شود و در شهریور پایان می‌پذیرد اما در بخش صنعت و شرب در همه‌سال بهره‌برداری ادامه دارد.

حسینی بابیان اینکه هم‌اکنون کل آب استحصالی استان که میزان آن ۲ میلیارد و ۷۶ میلیون مترمکعب است، حدود ۸۰ درصد در بخش کشاورزی، ۱۳ درصد شرب، ۳ درصد صنعت و ۴ درصد در بخش محیط‌زیست استفاده می‌شود، گفت: کل موجودی آب استان ۲ و نیم میلیارد مترمکعب است که در افق ۱۴۲۰ نیاز آبی استان حدود سه برابر است که برای رسیدن به این مقدار به سمت استفاده از آب دریا، آب‌های شور و نامتعارف نیز برویم و مصرف صحیح ازجمله استفاده از آبیاری مدرن را در سرلوحه خود قرار دهیم.

معاون شرکت آب منطقه‌ای استان در ادامه گفت: سیاست شرکت در آب سطحی در درجه اول توسعه منابع آب سطحی قابل توسعه و مهار آن‌ها در سدهای بزرگ و مخزنی و نیز استفاده از سایر تأسیسات آبی به جهت استحصال است که پروژه‌هایی مانند سد نرماب در دست اجرا و پروژه‌هایی مانند سد شصت کلاته و قره چای در حال مطالعه است.

وی افزود: در آب زیرزمینی با توجه به اینکه میزان آب استحصالی اعم از مجاز و غیرمجاز حدود ۹۷ درصد پتانسیل را شامل می‌شود و طبق دستورالعمل جدید وزارت نیرو بایست این میزان تعدیل شود و به حدود ۷۵ درصد از پتانسیل برسد لذا پروژه‌ای تحت عنوان طرح احیا و تعادل بخشی توسط شرکت در حال اجرا هست.

حسینی بیان کرد: انسداد چاه‌های غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند و حجمی بر چاه‌های مجاز، تکمیل طرح‌های تغذیه مصنوعی، تقویت و استقرار اکیپ‌های گشت و بازرسی، اطلاع‌رسانی، فرهنگ‌سازی و بسترسازی فرهنگی، ساماندهی شرکت‌های حفاری ازجمله فعالیت‌های طرح احیا و تعادل بخشی است که در استان در حال اجرا هست.

کد خبر 3839721

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha